In English

Jouko Rikkiselle Tietokirjailijapalkinto

Helsingin yliopiston kasvitieteen professori Jouko Rikkinen on saanut Suomen tietokirjailijat ry:n palkinnon (8 000 euroa) tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannostaan.

Jouko Rikkinen

Palkintoperusteluista:

“Jouko Rikkinen on julkaissut lukuisia poikkeuksellisen ansiokkaita tieteellisiä tutkimuksia kasvi- ja sienitieteen eri osa-alueilta. Hänet tunnetaan erityisesti levien ja sienten symbiooseja koskevista tutkimuksistaan, missä hän on yksi arvostetuimmista tutkijoista koko maailmassa.

Rikkinen on myös arvostettu tietokirjailija. Hänen teoksensa ovat helmiä tietokirjallisuuden joukossa. Ne on kirjoitettu selkeällä ja kauniilla kielellä. Kirjojen graafinen asu on huolella mietitty, teokset ovat kauniita katsoa, ja ne houkuttelevat lukijan huomaamattaan uppoutumaan käsiteltyihin teemoihin. Kun vielä tiedämme, että Jouko Rikkinen on ansioitunut luontokuvaaja ja kuvaa itse kaiken materiaalin kirjoihinsa, on helppo ymmärtää, miksi hän on Tietokirjailijapalkinnon saajien joukossa.

Rikkisen ura tietokirjojen parissa alkoi jo väitösvuonna 1995, jolloin hän julkaisi englanninkielisen teoksen nimeltä What’s behind the pretty colours? A study on the photobiology of lichens. Muutamaa vuotta myöhemmin ilmestyi teos Leviä, sieniä ja leväsieniä: Johdatus levien ja sienten monimuotoisuuteen. Tämän jälkeen ovat ilmestyneet teokset Puutarha pikkurahalla, Värien puutarha, vironkielinen Värvid aias, Jäkälät ja sammalet Suomen luonnossa, Puut ja pensaat Suomen luonnossa ja Suomalaiset perinnekasvit. Tuorein Rikkisen kirja on tänä vuonna ilmestynyt Heinät ja sarat Suomen luonnossa.”

Tietokirjailijapalkinnot ovat arvoltaan 8 000 euroa, ja ne jaettiin nyt 14. kerran. Muut neljä palkittua ovat kotimaisen kirjallisuuden professori Pirjo Lyytikäinen, dosentti Olli Löytty, OTT, varatuomari Matti Myrsky, MMK, puutarhakirjoittaja Rea Peltola.

Arkisto