In English

Heinä-elokuun satoa

• Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia • Taavi Soininvaara: Teräsarkku • Laura Paloheimo: Mama Mojo • Musta Barbaari – Tomi Takamaa: Salil eka salil vika • Tiina Tanskanen: Talttumaton Talismaani • Ennakkotieto: Otavan syyspressi tiistaina 19.8.

Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia on maaginen esikoisromaani juuriltaan revitystä perheestä, mahdottomasta rakkaudesta, kuolemanpelosta ja kauniista kissasta.

Albaaninaisen ja hänen suomalaistuneen poikansa risteävät tarinat uhkuvat vahvaa kuvallisuutta ja symboliikkaa. Jugoslavian maaseudulla naisen arvo mitataan työnteossa ja kyvyssä miellyttää miestä. Kun historian tapahtumat pirstovat maan, perhe pakenee Suomeen ja elämää uudessa kotimaassa alkavat hallita pelko ja häpeä. Poika kasvaa maassa, missä muualta tullutta käsketään tyytymään vähään ja olemaan kiitollinen. Hän ostaa itselleen kuningasboan, ja baarista löytyvä oikukas kissa johdattaa hänet vavisuttavalle matkalle menneisyyden kerroksiin.

Pajtim Statovci (s. 1990) asuu Helsingissä ja opiskelee yleistä kirjallisuustiedettä Helsingin yliopistossa sekä elokuva- ja televisiokäsikirjoittamista Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Kissani Jugoslavia ilmestyy 7. elokuuta.

Taavi Soininvaaran uutuustrillerissä Teräsarkussa on pääroolissa rikollisuuden ikiaikainen motiivi, raha – mutta ei setelisaaliin tai kultakuorman vaan laittomien bittien muodossa. Soininvaara on pelottavan hyvin perillä yhteiskuntamme uusimmista uhkakuvista. Tietoverkoissa tapahtuva kyberrikollisuus on jo noussut huumekaupan ohi maailman tuottoisimmaksi likaisen rahan lähteeksi. Sen uhreiksi voivat joutua niin suuryritykset ja jättipankit kuin kokonaiset valtiotkin. Myös Suomen valtio varautuu kiireesti verkkorikollisuuden varalta – niin tosielämässä kuin Soininvaaran romaanissakin. Teräsarkku ilmestyy 6. elokuuta.

Laura Paloheimon kolmas romaani Mama Mojo vie lukijan vauvaperheen arkeen. Klaukkala-romaanista tuttu Julia on asettunut aloilleen nuoruudenrakkautensa kanssa. Kun esikoisen syntymän aikoihin osuu miehen unelmien työkeikka rallikisan mekaanikkona, Julia löytää itsensä viettämästä vauvakesää asuntovaunussa kisa-alueella. Onko vintage-glamour vaihtunut lopullisesti maitoläikkäiseen kauhtanaan? Missä välissä äitiydestä oikein oli tarkoitus nauttia? Ja voiko vastuullinen äiti nukuttaa lapsen helikopterissa? Mama Mojo ilmestyy 30. heinäkuuta.

Mustan Barbaarin ja Tomi Takamaan Salil eka salil vika kertoo James Nikanderin (s. 1990) tiestä Mustaksi Barbaariksi. Miten nuoresta itähelsinkiläis-pojasta tuli monikulttuurisuuden puolestapuhuja? Miten hän tutustui Suomi-räpin kärkinimiin ja päätyi kirkuvien yleisöjen eteen? Miksi tansanialaisäidin kasvattama hulivili pyrkii Suomen Arnold Schwarzeneggeriksi? Kirja sisältää myös nuoren kehonrakentajan treenifilosofian ja käytännön bodausoppeja.

Mustalla Barbaarilla on sosiaalisessa mediassa kymmeniätuhansia faneja ja hänen Salil eka salil vika -videotaan on katsottu YouTubessa yli 3 miljoonaa kertaa. ProBody-lehden päätoimittaja Tomi Takamaa on harrastanut kehonrakennusta parikymmentä vuotta. Kirja julkistetaan kutsuvierastilaisuudessa keskiviikkona 6. elokuuta klo 14.00 Liikuntakeskus Elixiassa, Helsingin Kampissa.

Tiina Tanskasen Talttumaton Talismaani aloittaa uuden heppakirjasarjan. Ratsastus ja hevoset ovat olleet Tiina Tanskaselle (s. 1984) sydämen asia pikkutytöstä asti. Tanskanen on kirjoittanut romaanin tuoreesta näkökulmasta nimenomaan nykynuorille, joiden elämää hän tuntee hyvin. Kirja ilmestyy 31. heinäkuuta.

Otavan syyspressi pidetään tiistaina 19. elokuuta klo 13 alkaen toimitalon 3. kerroksessa. Paikalle saapuu kolmetoista syksyllä julkaisevaa kirjailijaa kertomaan kirjoistaan. Mukana tilaisuudessa ovat: Pirjo Hassinen, Antti Holma, Juha Itkonen, Olli Jalonen, Markku Jokisipilä, Sirpa Kähkönen, Hannu Salama, Veera Salmi, Esa Sariola, Pajtim Statovci, Tiina Tanskanen, Saku Tuominen ja Antti Tuuri.

Arkisto