In English

Hannu Väisäsen Toiset kengät -romaani saa kantaesityksensä Oulun kaupunginteatterissa 1.3.2014

Hannu Väisänen Seppo Parkkinen, Toiset kengät

”En tunne henkilökohtaisesti montaa kirjailijaa, joka myös lavastaisi omien kirjojensa näyttämöversiot. Nyt kun sellainen on tullut koettua, suosittelen sitä lämpimästi. Se on ehdottomasti etuoikeus. On erinomaisen opettavaista nähdä oma tekstinsä kolmi- jopa neliulotteisena, yhdistettynä visuaalisiin tapahtumiin, liikkeeseen ja aikaan. Teatterilla on mahdollisuudet muuttaa kirjailijan erilaiset tunnetilat ja sielunmaisemat näkyviksi. Tuo kaikki panee uskomaan, että teatterin syvä kaivo on edelleen tyhjentämättä”, pohtii kirjailija, kuvataiteilija ja näytelmän lavastaja Hannu Väisänen.

Toiset kengät on aistivoimainen kuvaus nuoruusvuosista. Lapsuuden ja puberteetin pelkojen ja kiihkojen ylle kohoavat oululaispojan tajuntaa laajentavat esteettiset elämykset. Näytelmän ytimessä on nuoren ihmisen itsenäistymisen tarina. Sen ympärillä nähdään silmiinpistävien persoonallisuuksien tilannekomiikka ja pohjoista mielenmaisemaa. Joukkokohtausten ja lukuisten hahmojen, kuten äitipuolten, laivastoaliupseereiden, opettajien ja hengen sisarten temmellyksessä on mukana rutkasti lämmintä huumoria.

Toiset kengät -romaani sai Finlandia-palkinnon vuonna 2007. Näytelmä pohjautuu myös Vanikan palat -romaaniin. Hannu Väisänen on myös yksi maamme tunnetuimmista kuvataiteilijoista ja saanut lukuisia arvostettuja tunnustuksia.

Alkuperäisromaanit ja lavastus Hannu Väisänen, ohjaus Fiikka Forsman, dramatisointi Seppo Parkkinen, puvut Pasi Räbinä. Päähenkilö Antero nähdään näyttämöllä eri-ikäisinä hahmoina. Hänen rooliaan näyttelevät mm. Oulun kaupunginteatterin näyttelijä Mikko Leskelä sekä vierailija Elias Salonen, joka opiskelee Kallion ilmaisutaidon erikoislukiossa Helsingissä.

Muissa rooleissa mm. Heli Haapalainen, Anneli Juustinen, Jaana Kahra, Pentti Korhonen, Mirjami Kukkola, Mikko Leskelä, Anneli Niskanen, Aki Pelkonen, Timo Pesonen/Antti Kaarlela, Merja Pietilä, Timo Reinikka, Kari J. Ristolainen, Elias Salonen, Liisa Toivonen ja Tuula Väänänen sekä Sanni-Mari Kanto, Miko Kontturi, Pete Miettunen, Oiva Nuojua ja Veeti Reunanen/Lauri Vasama.

Lue lisää: http://teatteri.ouka.fi/

Arkisto