In English

Granta 3 esittelee parhaat nuoret suomalaiset kertojat

Suomen Grantan erikoisnumero ylpeänä esittelee kaksikymmentä parasta nuorta suomalaista kertojaa. He ovat Laura Gustafsson, Johanna Holmström, Juha Itkonen, Emmi Itäranta, Emma Juslin, Juhani Karila, Katja Kettu, Kaj Korkea-aho, Tuomas Kyrö, Taina Latvala, Jenni Linturi, Marjo Niemi, Sofi Oksanen, Leena Parkkinen, Riikka Pulkkinen, Mikko Rimminen, Miina Supinen, Sanna Tahvanainen, Philip Teir ja Jaakko Yli-Juonikas.

Granta 3

Tänään ilmestynyt Grantan erikoisnumero on osa Suomen teemavuotta Frankfurtin kirjamessuilla. Kaikki tekstit käännetään englanniksi ja julkaistaan sekä suomeksi että englanniksi erillisinä niteinä. Englanninkielisen niteen julkistamistilaisuus pidetään 8.10. klo 17 Frankfurtin messuilla Suomen teemamaapaviljongissa.

Erikoisnumeroon pääsyn valintakriteerinä oli, että kirjailija on iältään enintään 40-vuotias, toisin sanoen mukaan oli mahdollista ottaa vuonna 1974 tai sen jälkeen syntyneitä suomalaisia kirjailijoita.

Valinnan teki raati, johon kuuluivat Hufvudstadsbladetin kirjallisuustoimittaja ja tietokirjailija Pia Ingström, Books from Finland -lehden päätoimittaja Soila Lehtonen, kirjailija Riikka Ala-Harja, Helsingin Sanomien kirjallisuustoimittaja Antti Majander ja Kustannusosakeyhtiö Otavan kaunokirjallisuuspäällikkö Antti Kasper. Raadin sihteerinä toimi Suomen Grantan päätoimittaja Aleksi Pöyry.

Suomen Grantan erikoisnumero jatkaa alkuperäisen britti-Grantan aloittamaa perinnettä. Vuodesta 1983 alkaen ilmestyneissä Best of Young British Novelists -numeroissaan Granta on esitellyt Britannian parhaat nuoret romaanikirjailijat. Monen kohdalla valinta arvovaltaiselle listalle on siivittänyt nousua kansainväliseen menestykseen.

Suomen Granta on uuden kirjallisuuden areena. Kahdesti vuodessa ilmestyvässä aikakauskirjassa julkaistaan novelleja ja runoja, esseitä ja reportaaseja kotimaisilta ja ulkomaisilta kirjailijoilta. Suomen Granta toimitetaan ja sen sisällöstä päätetään Suomessa. Puolet sisällöstä on kotimaista ja puolet Grantan kansainvälisistä laitoksista valittua ja suomennettua aineistoa. Granta 1: Ruoka ilmestyi syyskuussa 2013 ja Granta 2: Outo helmikuussa 2014.

Suomen Granta on osa kansainvälistä verkostoa, joka rakentuu perinteikkään brittiläisen Granta-aikakauskirjan ympärille. Grantan ulkomaisia laitoksia ilmestyy tällä hetkellä Brasiliassa, Bulgariassa, Espanjassa, Israelissa, Italiassa, Japanissa, Kiinassa, Norjassa, Portugalissa, Ruotsissa ja Turkissa. Grantan perustivat Cambridgen yliopiston opiskelijat vuonna 1889. Nykymuodossaan Granta on ilmestynyt vuodesta 1979 ja siinä on julkaistu maailman tunnetuimpien kirjailijoiden tekstejä lukuisista eri aihepiireistä.

Arkisto