In English

Alkukesä täynnä rakkautta ja rikoksia

− tangokuningas Kyösti Mäkimattilan runokokoelma puhuu rakkaudesta

• Kyösti Mäkimattila: Rakkaani • Virpi Hämeen-Anttila: Yön sydän on jäätä • Reijo Mäki: Cowboy • Enni Mustonen: Lapsenpiika • Pia Heikkilä: Koodinimi Kajaali • Erik Axl Sund: Unissakulkija • Leif GW Persson: Pinokkion nenä • Romain Puértolas: Fakiiri joka juuttui Ikea-kaappiin • Piper Kerman: Orange is the New Black • David Nicholls: Varamies • Kreetta Onkeli: Kesä autokorjaamon yläkerrassa

Hallitsevan tangokuninkaan Kyösti Mäkimattilan runokokoelma Rakkaani on sisältää rakkausrunoja naisille – rakastetuille, vaimolle, äidille, tyttärille. Runot kattavat rakastumisen koko skaalan aina viattomista ihastuksista kiihkeisiin, hetkellisiin eroottisiin kohtaamisiin; tuhoavasta intohimosta, tunnekylmistä aamuista ja kipeistä eroista rakkauden leikillisyyteen, onnen välähdyksiin ja sen oikean vierellä koettuun elämän värikylläisyyteen. Osa kirjaan tulevista runoista on sävelletty lauluiksi. Kyösti Mäkimattila (s. 1976) on laulaja, pitkän linjan muusikko ja musiikintekijä. Hänet valittiin tangokuninkaaksi Seinäjoen Tangomarkkinoilla vuonna 2013. Teos ilmestyy 30. kesäkuuta.

Reijo Mäki sukeltaa viihdemaailman kulissien taakse uudessa Vares-dekkarissan Cowboy. Joulukaupungin aattoilta tummuu, varjoissa hiipii paha pukki – ja pian gangstapyrkyri nimeltään Cowboy menettää stetsoninsa, naisensa ja itsekunnioituksensa. Vares joutuu tällä kertaa tutustumaan muun muassa suomalaisen stand up -komiikan outoon maailmaan. Suomen Länsi –trilogian huipentava Cowboy ilmestyy 22. toukokuuta.

Virpi Hämeen-Anttilan Yön sydän on jäätä on kirjailijan uusi aluevaltaus, historiallisen dekkarisarjan avausosa. Sisäasiainministeriön virkamies Karl Axel Björkin tutkimuksia kuvaavassa dekkarisarjassa kirjailija kuvaa 1920-luvun alun Helsinkiä sekä nostaa esiin epävakaan aikakauden poliittiset kuohunnat. Romaani ilmestyy 29. toukokuuta.

Enni Mustosen Lapsenpiika jatkaa piikatyttö Ida Erikssonin elämänvaiheita kuvaavaa Syrjästäkatsojan tarinoita –sarjaa. Uutuusromaanissa Ida pestataan lapsenpiiaksi Sibeliusten perheeseen. Mustosen historiallinen kirjasarja yhdistää päähenkilön elämän uskottavalla tavalla suomalaisten kulttuurisukujen historiaan. Teos ilmestyy 22. toukokuuta.

Pia Heikkilän Koodinimi Kajaali on jatko-osa vuosi sitten ilmestyneelle esikoisromaanille. Heikkilän sankaritar, suomalaistaustainen kirjeenvaihtaja Anna Sandström saa komennuksen Pakistaniin. Presidenttiehdokkaan salamurhasta raportoidessaan hän pääsee maailmanlaajuisen megauutisen jäljille – ja kohtaa komean nuorukaisen. Mies ei kuitenkaan ole sitä miltä näyttää. Toimittaja Pia Heikkilä asuu ja työskentelee Intian Delhissä. Hän on viidentoista vuoden aikana työskennellyt Al Jazeeralle, CNN:lle, CNBC:lle, Nationalille ja Guardianille. Heikkilä vierailee Helsingissä 21.5.−8.6. ja on tiedotusvälineiden haastateltavissa. Koodinimi Kajaali ilmestyy 5. kesäkuuta.

Erik Axl Sundin Unissakulkija on psykologisen dekkaritrilogian toinen osa. Ruotsalaisten kriitiikkojen ylistämässä Varistyttö-trilogiassa päähenkilöt Jeanette Kihlberg ja Sofia Zetterlund jahtaavat vaikeasti tavoitettavaa ja julmaa tappajaa. Samalla he kamppailevat omien synkkien salaisuuksiensa kanssa. Erik Axl Sund on nimimerkki, jonka takana ovat ruotsalaiskirjailijat Jerker Eriksson ja Håkan Axlander Sundquist. He tulevat Suomeen toiselle vierailulle Helsingin kirjamessujen aikaan. Unissakulkija ilmestyy suomeksi Kari Kosken käännöksenä 12. kesäkuuta.

Leif GW Perssonin rikosromaanissa Pinokkion nenä nousee päähenkilöksi Evert Bäckström – yksi Perssonin vakiohahmoista. Bäckström saa tutkittavakseen asianajajan kuoleman. Äärimmäisen arvokkaan taide-esineen ympärille kietoutuva mysteeri liittää yhteen niin Venäjän tsaari Nikolai II:n, Winston Churchillin kuin Vladimir Putinin. Leif GW Persson (s. 1945) on ruotsalainen kriminologian professori, Ruotsin johtava rikosasiantuntija ja lukuisia palkintoja saanut kirjailija. Romaani ilmestyy suomeksi Kari Kosken käännöksenä 5. kesäkuuta.

Ranskalaisen Romain Puértolasin esikoisromaani Fakiiri joka juuttui Ikea-kaappiin on räävitön satiiri ja kutkuttava seikkailu, joka kasvaa humaaniksi kommentiksi länsimaisesta yhteiskunnasta, jossa kohdellaan paremmin tavaroita kuin laittomia siirtolaisia. Romaanista tuli Ranskassa heti sen ilmestyttyä kirjallinen sensaatio ja se ampaisi myyntilistojen kärkeen. Teoksen oikeudet on myyty yli 30 maahan. Puértolas (s. 1975) on ammatiltaan poliisi. Hän työskentelee rajavartiolaitoksessa ja on erikoistunut laittoman maahanmuuton kysymyksiin. Romaani ilmestyy suomeksi Taina Helkamon käännöksenä 30. toukokuuta.

Piper Kermanin omakohtainen tositarina Orange is the New Black tarjoaa harvinaisen näkökulman amerikkalaiseen naisvankilaan. Uranainen, parisuhteessa elävä Piper ei juuri muistuta sitä levotonta nuorta naista, joka salakuljetti salkullisen huumerahaa vuosia sitten. Mutta menneisyys kolkuttelee ovelle, kun vanha huumekuriiri-ystävä jää kiinni ja kantelee poliiseille kaiken. Piper tuomitaan 15 kuukauden vankilatuomioon huumekuljetuksen avunannosta. Hyvän kasvatuksen saanut Piper kohtaa vankilassa naisia kaikista sosiaalisista luokista, ja hänen on opeteltava rangaistuslaitoksen kirjoittamattomat säännöt. Netflixin suosittu sarjan perustuu Kermanin kirjaan. Orange is the Black ilmestyy SEVEN-pokkarina Oona Timosen suomennoksena 26. toukokuuta.

David Nicholls käsittelee lempeän ironisesti menestymispaineita ja elämänmakuisia rakkaussolmuja romaanissaan Varamies. Kuinka varamiehestä noustaan ykkösmieheksi, niin näyttämöllä kuin naisen silmissä? Nicholls (s. 1966 Hampshiressä) on englantilainen kirjailija, käsikirjoittaja ja näyttelijä. Hän oli yksi kulttisarjan Rimakauhua ja rakkautta käsikirjoittajista, ja hänen Sinä päivänä –bestseller-romaanistaan on tehty elokuva. Varamies ilmestyy suomeksi Sauli Santikon käännöksenä 18. kesäkuuta.

Kreetta Onkelin lastenromaani Kesä autokorjaamon yläkerrassa on itsenäinen jatko-osa Finlandia Junior -palkitulle ja kiitetylle Poika joka menetti muistinsa -kirjalle. Kaupunkilaispojat Arto ja Kimo reissaavat kesätöihin enon maatilalle pieneen kylään Pohjois-Karjalaan. Ikimuistoisena kesänä pojat nukkuvat yönsä autokorjaamon yläkerrassa, auttavat enoa ja hänen venäläistä vaimoaan, istuttavat metsän, tutustuvat kylän väkeen ja joutuvat heti napit vastakkain paikallisen räyhääjän kanssa. Kirja ilmestyy 26. kesäkuuta.

Arkisto