In English

Viron kansallisromaanisarja kokonaisuudessaan suomeksi

Virolaisen kirjailijaklassikon A. H. Tammsaaren Totuus ja oikeus -romaanisarjan viimeinen osa on juuri ilmestynyt suomeksi otsikolla Kotiinpaluu. Romaanisarjan on suomentanut Juhani Salokannel.

Tammsaaren (1878–1940) viisiosaisen romaanisarjan asema kotimaassaan on vielä vankempi kuin Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogian meillä Suomessa. Virossa kansallisromaani elää jatkuvasti sekä kouluopetuksessa että sarjan eri osien näyttämösovituksina.

Sarja alkaa Pohjantähden tavoin raivaajakuvauksena, mutta jatkuu psykologisina ja yhteiskunnallisina syväluotauksina 1900-luvun alun tapahtumista ja ihmisistä ja vetää tässä viimeisessä osassa kaikki teemansa yhteen.

Romaanisarjaa on käännetty eri kielille 1930-luvulta lähtien, esimerkiksi ranskaksi se ilmestyi hiljattain jo toisena käännöksenä. Sarjan ensimmäinen osa ilmestyi suomeksi jo 80 vuotta sitten, mutta käännöstyö jäi tuolloin kesken. 1930-luvulla sarjasta suomennettiin lisäksi vain viimeinen osa. Sen esipuheeksi Tammsaare kirjoitti itse selostuksen siitä, mitä kääntämättä jääneissä osissa tapahtui. Selvitys on lyhyt, mutta tarjoaa kiinnostavan näkökulman siihen, miten kirjailija itse tulkitsi teostaan.

Romaanisarjan uusi suomennos perustuu teoksen kriittiseen editioon, ja työ on kestänyt yli kymmenen vuotta. Suomentaja Juhani Salokannel on saanut jo tähän mennessä ilmestyneistä osista kiitosta ja muun muassa kirjallisuuden valtionpalkinnon.

A. H. Tammsaare (1878–1940), oik. Anton Hansen, syntyi kymmenlapsiseen talonpoikaisperheeseen. Hän pääsi Tarttoon lukioon ja aloitti myöhemmin oikeustieteen opinnot, jotka joutui keskeyttämään tuberkuloosin vuoksi. Tammsaare aloitti kirjoittajan uransa Teataja-lehden toimittajana. Hänen laaja tuotantonsa käsittää romaanien ja näytelmien ohella novelleja, satiireja, satuja ja esseitä, joista valtaosa tuntuu säilyttäneen elinvoimansa. Totuus ja oikeus -romaanisarja on nostanut hänet kansalliskirjailijan asemaan.

Totuus ja oikeus –sarjan suomennetut osat: Maan lupaus (2002), Koulutie (2004), Surmatulet (2007), Kuolemantanssi (2011) ja Kotiinpaluu (2013).

Arkisto