In English

Tietopöllön sai Iiris Kalliola

Suomen tietokirjailijat ry:n lasten ja nuorten tietokirjapalkinto Tietopöllö on tänä vuonna myönnetty tietokirjailija Iiris Kalliolalle. Palkinto on suuruudeltaan 8000 euroa.

Suomen tietokirjailijat ry:n Tietopöllö myönnetään tietokirjailijalle tai tietokirjailijaryhmälle, joka on julkaissut pitkään ja ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia. Palkinto voidaan myöntää myös erityisen ansiokkaalle ajankohtaiselle tieto- tai oppiteokselle tai -teossarjalle. Tietopöllö-palkintoa on jaettu vuodesta 1999. Palkinto rahoitetaan Kopioston perimillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Palkinto jaettiin perjantaina 28. kesäkuuta Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päivien avajaistilaisuudessa. Palkinnon jakoivat yhdistyksen puheenjohtaja Markku Löytönen sekä toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen.

Palkintolautakunnan perustelut:

Vuonna 2004 ilmestyneessä kirjassaan Kiireestä kantapäähän – ihmeellinen ihminen Iiris Kalliola esittele itsensä seuraavasti:

”Olen nainen, 45 v., 162 cm, noin 60 kg, sinisilmäinen, likinäköinen, pottuvarpainen, oikeakätinen ja vähän hajamielinen. Pidän muun muassa hiihtämisestä, musiikista, tomaateista, sipuleista, saunomisesta, merestä, metsän tuoksusta ja kirjoista. Olen kirjoittanut luontokirjoja, esimerkiksi Ötökät sekä Citykettu ja muita taajaman eläimiä.

Elintoimintojeni takia sisälläni kurisee, lorisee, vinkuu ja tykyttää. Aivoihin on pakattuna muistoja, taitoja, tietoa ja suuria tunteita. Näytän ihan ’tavalliselta’, mutta oikeasti olen ihmeellinen, ainutlaatuinen, kiintoisa ihminen – ihan niin kuin Sinä.”

Tämä edellä oleva teksti kertoo, mistä puusta Iiris Kalliola on veistetty. Hän on erinomainen lasten ja nuorten tietokirjailija. Hänen tekstinsä on havainnollista, ja hänen faktoihinsa voi luottaa. Vaikka teokset on kirjoitettu lapsille ja nuorille, moni aikuinenkin voi saada niistä perustietoa eläimistä ja luonnonilmiöistä.

Edellä mainittujen teosten lisäksi Kalliola on julkaissut viime vuosina teokset Lasten oma kotieläinkirja (2006), Kumipallosta lasi-ikkunaan. Mistä tavarat tehdään? (2009), Suomen lasten luontokirja (yhdessä Lasse J. Laineen kanssa 2010) ja Luonnon jäljillä: luonto-opas nuorille (2011).

Suomen lasten luontokirja sai loistavan vastaanoton. Se oli vuoden 2010 kolmanneksi eniten myynyt lasten ja nuorten kirja. Kirjaa myytiin ilmestymisvuonna 31 400 kappaletta.

Kalliola on myös kääntänyt urallaan nelisenkymmentä kirjaa.

Lasten ja nuorten tietokirjallisuus tarvitsee Iiris Kalliolan kaltaisia kotimaisia ammattilaisia myös jatkossa. Toivomme, että tämä tunnustus kannustaa jatkamaan tärkeää työtä suomalaisen tietokirjallisuuden hyväksi.

Arkisto