In English

Jorma Ollilan elämäkerta ilmestyy lokakuussa

Mahdoton menestys – Kasvun paikkana Nokia on kertomus miehestä, josta tuli Nokian pääjohtaja, vaikka hänestä piti tulla fyysikko tai taloustieteilijä. Kirja on avoin ja koskettava kertomus kasvusta ja oppimisesta globaalin suuryrityksen johdossa.

”Halusin kertoa asiat tuoreina, silloin kun ne tapahtuivat. Halusin myös kertoa nokialaisista, siitä joukosta, joka teki mahdottoman menestyksen mahdolliseksi. Kirja sisältää paljon asioita, joita ei ole koskaan aikaisemmin kerrottu yhtiön sisältä, mutta näkökulma on luonnollisesti omani”,Jorma Ollila kuvaa kirjan lähtökohtia.

Jorma Ollila on kirjoittanut teoksen yhteistyössä tietokirjailija ja viestintäyrittäjä Harri Saukkomaan kanssa.

Ollila kuvaa kirjassa arvomaailmansa rakentumista lapsuudessaan Pohjanmaalla. ”Maisema oli täynnä työtä ja tekemistä. Se oli oppi, jonka pohjalaiset sukujuureni ja perhetaustani minulle antoivat.” Kansainvälisyyteen Ollila kasvoi lähtiessään opiskelemaan Atlantic Collegeen Walesiin vuonna 1967. Ylipolitisoitunutta 1970-lukua Ollila pääsi tarkastelemaan näköalapaikalta toimiessaan Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajana vuosina 1973–1974.

Opiskelijapoliitikko siirtyi Lontoon kautta pankkimieheksi Citibankin konttoriin Helsinkiin. Seuraavaksi kohtalo johti Jorma Ollilan Nokiaan, keskelle dynaamisen Kari Kairamon johtamaa valloitusretkeä, joka oli viemässä yhtiön tuhon partaalle.

Jorma Ollilalle tarjottiin Nokian toimitusjohtajan paikkaa, kun usko yhtiön tulevaisuuteen oli alhaisimmillaan. 41-vuotias Ollila päätti ottaa haasteen, ja hänellä oli selvä näkemys vanhan monialayhtiön pelastamisesta ja uudistamisesta. Hän päätti valita matkapuhelimet ja matkapuhelinverkot Nokian tulevaisuuden suunnaksi. Suuren unelman toteuttamiseen tarvittiin sitoutuneita nokialaisia, joista tärkeässä roolissa oli viisikoksi kutsuttu tärkeimpien johtajien joukko. Mahdoton menestys kertoo myös viisikon toiminnasta ja ainutlaatuisesta roolista Nokian johdossa.

Nokian johdon ottaessaan Ollila ei pystynyt kuvittelemaan, millainen menestys Nokia tulisi olemaan. Hän ei myöskään nähnyt, miten paljon työtä Nokian uudistaminen vaatisi. Eikä hän voinut kuvitella, miltä suuryrityksen johtaminen tuntuisi, kun yhtiön kassa oli vähissä, kriisit kolhivat yhtiön mainetta ja toimintaa, ja kun menestyksen ja epäonnistumisten vuoristorata kiihtyisi äärimmäiseen vauhtiinsa 2000-luvulla.

Kirja ulottuu vuoteen 2010 asti, ja näin Ollila käsittelee myös viime vuosien vaikeuksien taustatekijöitä. Mahdoton menestys on avoin ja rehellinen kuvaus myös Nokiaa koettelevista vaikeuksista ja yhtiön johdon roolista kriisien keskellä.

Mahdoton menestys ilmestyy lokakuussa painettuna ja sähkökirjana.

Arkisto