In English

Grantan ensimmäinen suomalainen numero käsittelee ruokaa

Maineikkaan Granta-aikakauskirjan ensimmäisessä suomalaisessa numerossa eturivin kirjailijat avaavat ruokaan liittyviä intohimoja.

Ruoka on elinehto, ruoka on nautinto. Samalla ruoka on aihe, josta on aina kiistelty poikkeuksellisen paljon: mitä saa tai ei saa syödä, mitä kannattaa syödä tai olla syömättä. Sanonnassa ”olet mitä syöt” on perää monellakin tasolla.

Grantan teksteissä avataan tuoreilla ja odottamattomillakin tavoilla intohimoja, arvoja ja asenteita, joita ruokaan liittyy. Vaikka teksteissä luonnollisesti syödään paljon, luvassa ei ole pelkkää makujen ja tuoksujen sinfoniaa: Granta ylistää kulinaarisia nautintoja, muttei unohda ruoan groteskia ruumiillisuutta.

Numeron kotimaiset kirjoittajat ovat Riikka Ala-Harja, Pirjo Hassinen, Juha Itkonen, Meri Kuusisto, Rosa Liksom, Miki Liukkonen, Leena Parkkinen, Anu Silfverberg, Miina Supinen, Philip Teir, Antti Tuuri ja Merja Virolainen. Ulkomaisista kirjoittajista mukana ovat muun muassa Nicole Krauss, Doris Lessing, Olga Tokarczuk ja Mo Yan.

Suomalaisen Grantan päätoimittajana toimii Aleksi Pöyry Kustannusosakeyhtiö Otavasta. Ensimmäinen numero ilmestyy 22. elokuuta 2013. Seuraavat kaksi numeroa julkaistaan vuonna 2014.

Cambridgen yliopiston opiskelijoiden vuonna 1889 perustama Granta on vakiinnuttanut asemansa yhtenä maailman vaikutusvaltaisimmista kirjallisista aikakauskirjoista. Grantassa ilmestyy monenlaisia tekstejä novelleista ja runoista esseisiin ja reportaaseihin, mutta keskiössä on aina tarinan voima.

Grantan suomalainen laitos liittyy osaksi kansainvälistä verkostoa, jota ollaan parhaillaan rakentamassa alkuperäisen englanninkielisen Grantan johdolla. Grantan ulkomaisia laitoksia ilmestyy jo tai tulee ilmestymään muun muassa Espanjassa, Italiassa, Brasiliassa, Kiinassa, Norjassa, Ruotsissa, Bulgariassa ja Turkissa.

Otavan Uutiset verkkosivuilla
Otavan syksyn kustannusohjelmaan pääsee nyt tutustumaan sähköisessä muodossa verkkosivuillamme http://www.otava.fi/. Painettu Otavan uutiset –katalogi postitetaan toimituksille huhtikuun puolivälin jälkeen

Arkisto