In English

Anja Snellmanin ja Taiye Selasin romaanit tuovat lisäväriä Otavan syksyyn

Otavan syksyn kustannusohjelmassa on kaksi hienoa kaunokirjallista lisäystä. Anja Snellmanilta ilmestyy romaani Pääoma ja Taiye Selasin romaani Ghana ikuisesti (Ghana Must Go, 2013) julkaistaan suomeksi.

Anja Snellman kirjoittaa romaanissaan isosiskonsa elämänvaiheiden kautta uusiksi sukunsa historiaa, jota hän alkoi hahmottaa jo esikoisromaanissaan Sonja O. kävi täällä ja jota jatkoi äitinsä kuoleman jälkeen Ihon ajassa. Hän palaa Karjalaan, sotaan ja pakolaisuuteen, isän alkoholismiin ja vanhempiensa huojuvaan avioliittoon. Hän kertoo sisarensa vammasta, josta ei puhuta, julmasta hiljaisuudesta ja elämättömästä elämästä. Siitä millaista on ponnistaa irti monin tavoin kipeästä perheestä, rohjeta kasvaa eheämmäksi, isommaksi kuin isosisko, uskaltaa uneksia itsensä irti painajaisista ja peloista. Ja lopulta pitää hellää huolta sisaresta, josta tulee ennen kuolemaansa pikkusisko. Pääoma on Anja Snellmanin tähänastisen tuotannon henkilökohtaisin teos. Kirja ilmestyy 25. syyskuuta.

Maailmankansalaisen Taiye Selasin esikoisromaani Ghana ikuisesti on säkenöivä kertomus ghanalais-amerikkalaisesta perheestä, jonka valheet ensin särkevät ja suru viimein yhdistää. Selasi kuljettaa lukijaa läpi eri sukupolvien ja kulttuurien, värikylläisenä hehkuvasta Ghanasta Uuteen-Englantiin, Lontoosta New Yorkiin ja takaisin Ghanaan. Teos ilmestyy Marianna Kurton suomennoksena 12. syyskuuta.
Taiye Selasi vierailee Suomessa 10.−12.9., jolloin hän kunnioittaa läsnäolollaan myös ensimmäisen suomenkielisen Granta-aikakauskirjan ilmestymistä. Grantassa julkaistaan Selasin novelli Afrikkalaistyttöjen seksielämä.

Ensimmäisen suomenkielisen Grantan ilmestyminen on yksi syksyn suuria kirjallisia tapauksia. Grantan lanseeraukseen saapuu myös toinen kunniavieras, englanninkielisen Grantan kustantaja Sigrid Rausig. Grantan julkistamistilaisuus pidetään keskiviikkona 11.9. klo 17.00 Teurastamon Kellohallissa.

Alla lista tähän mennessä vahvistuneista muista ulkomaisista vieraista ja presseistä.

Ulkomaiset vieraat

Chimamanda Ngozi Adichie: Kotiinpalaajat. Vierailu 23.−24.10. Helsingin kirjamessuilla.
Liza Marklund: Ajojahti. Vierailu 26.−27.10. Helsingin kirjamessuilla

Pressejä, julkistamistilaisuuksia

Heli Laaksonen – Elina Warsta: Aapine. Ke 14.8. klo 16.30 Otavan kirjakauppa
Kurt Nuotio: Karvainen rahastaja. Ti 20.8. klo 15.00 Otava, 3. krs.
Kaunokirjapressi ke 21.8. klo 13.30 Otava, 3. krs.
Lasten- ja nuortenkirjapressi. Ti 27.8. klo 10.00 Otava, 3. krs.
Baba Lybeck: Habaa. Liikunnallinen iltapäivä ti 27.8. klo 15 – Suomenlinnan Kuntomaneesi
Tietokirjapressi ke 4.9. klo 14.00 Otava, 3. krs.
Granta-aikakauskirja. Ke 11.9. klo 17.00 Teurastamon Kellohalli. Ulkomaisina vieraina englanninkielisen Grantan kustantaja Sigrid Rausig ja kirjailija Taiye Selasi.
Markku Jokisipilä – Janne Könönen: Kolmannen valtakunnan vieraat. Suomi Hitlerin Saksan vaikutuspiirissä 1933−1944. Julkistaminen to 3.10. klo 14.00 Otava, 3. krs.
Juha Pohjonen – Oula Silvennoinen: Tuntematon Lauri Törni. Julkistaminen ma 21.10. klo 14.00 Otava, 3. krs.

Arkisto