In English

Lassi Hyväriselle Kalevi Jäntin palkinto

Lassi Hyvärinen (s. 1981) on saanut Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnon, 16.000 euroa, runokokoelmastaan Keisarin tie.

Palkintolautakunnan perusteluista:

”Eksymisistänne en vastaa/ tehtäväni on ajaa eteenpäin”, julistaa puhuja Lassi Hyvärisen Keisarin tie –runokokoelmassa. Sen tarinoivissa runoissa risteävät menneet maailmat ja ajat nykyisiin niin pakottomasti, että teoksen ilmeinen kummisetä P. Mustapää riemastuisi. Iloinen vaivattomuus, musikaalisuus ja huikaiseva retorisuus ovat Hyvärisen runon tunnusmerkkejä. Runoilijan suvereeni tekniikka lomittaa barokkisia kuvarunoja typografiseen pelleilyyn, kylvettää lukijaa sanamusiikissa ja viittaa tien suomen kielen historiallisiin kerrostumiin.

Julistettakoon kokoelman huipuksi sen osasto II: maalaisidylliin sukeltava pastissin, parodian ja silkan lyyrisen ilon juhla. Ylioppilas voitto kekkosen kesäyö on suuri lahja lukijalle. Sen ”antiskeptinen liuos uuttaa / suonista hiertävät sirut / ilkitöiden, / toisten ja omien”.

Tekijän voisi kuvitella suuntaavan proosaan, niin kertovia ja tarinoivia jaksoja kokoelmaan sisältyy, mutta älköön se tapahtuko vielä pitkään aikaan: hänen instrumenttinsa soi niin kiinnostavasti ja omalakisesti.

Kalevi Jäntin säätiön perustivat vuonna 1942 WSOY:n pääjohtaja, professori Jalmari Jäntti ja rouva Hildur Jäntti nuorena kuolleen poikansa muistoksi. Säätiön tarkoituksena on suomalaisen kaunokirjallisuuden edistäminen tukemalla ja innostamalla nuoria kirjailijoita.

Palkinnon on saanut 103 kirjailijaa nyt palkittavat mukaan lukien. Säätiön palkintolautakunnan puheenjohtaja on kanslianeuvos Satu Jäntti-Alanko ja jäsenet kustantaja Jaakko Jäntti, kirjailija Tiina Krohn, professori Jyrki Nummi, kustantaja Touko Siltala ja runoilija Saila Susiluoto.

Arkisto