2

Vorraaja

Juhani Suomi kertoo: En ole lähtenyt liikkeelle kertoakseni miehuuden parhaista päivistä, en mahdollisista saavutuksista vielä vähemmän ”urotöistä”. Jo kirjan motto kertoo, ettei tarkoitus ole hahmotella mitään sankaritarinaa. Pikemminkin päinvastoin.
Muodostaan huolimatta teos ei ole päiväkirja, vielä vähemmän muistelmateos. Se on lähinnä yritys kertoa elämäni niistä vaiheista, jotka ovat muovanneet minut sellaiseksi kuin nykyisin olen. Se on myös yritys tapahtumia rehellisesti tilittämällä kirjoittaa itseni vapaaksi sisintäni vuosia, jopa vuosikymmeniä kalvaneista kipeistä asiosita. Erästä Shakespearen sonettia lainatakseni haastan nyt menneisyyden muistoineen hiljaisen ajatuksen käräjille.
Samalla kirjasta muodostuu kertomus rakkauden kantavasta voimasta.

ISBN: 978-951-1-23869-0

Julkaisukuukausi: 02.2010

Kirjastoluokka: 99.1

Kustantamo: Otava

Asiasana:  Juhani Suomi Otava Tietokirjat

Kuva kirjailijasta Juhani Suomi

Juhani Suomi

Juhani Suomi on syntynyt vuonna 1943 Helsingissä. Opintonsa hän suoritti Helsingin yliopistossa, missä hän väitteli valtiotieteen tohtoriksi 1973.

Helsingin ja Turun yliopistoissa poliittista historiaa opettava professori Suomi kuuluu keskipolven tunnetuimpiin historiantutkijoihin. Teoksissaan hän on keskittynyt selvittämään uusinta poliittista historiaamme. Ulkoasiainministeriön virkamiehenä hän on työskennellyt jo neljättä vuosikymmentä. Siinä roolissa hänet tunnetaan Suomen ulkopoliittisen doktriinin sekä Neuvostoliitto/Venäjän politiikan tuntijana.

Juhani Suomen huomiota herättänyt väitöskirja Talvisodan tausta palkittiin vuonna 1973 vuoden parhaana historiallisena tutkimuksena. Hän sai saman tunnustuksen uudelleen vuonna 2000. Ulkopolitiikkaa ja kansainvälisiä kysymyksiä käsittelevästä tuotannostaan hän on saanut presidentti Urho Kekkosen palkinnon vuosina 1975 ja 2000.

Juhani Suomi on julkaissut alun kolmattakymmentä teosta. Hänen suurtyönsä Urho Kekkosesta kertova elämäkertasarja koostuu kahdeksasta osasta. Ensimmäinen osa Myrrysmies (1986) saavutti lyhyessä ajassa oloissamme harvinaislaatuisen menestyksen. Elämäkertasarjan viimeinen, kahdeksas osa Umpeutuva latu ilmestyi syksyllä 2000.

Juhani Suomi on myös toimittanut ja taustoittanut neliosaisen teossarjan Urho Kekkosen päiväkirjat.

Vuonna 2005 hän aloitti presidentti Mauno Koiviston aikaa peilaavan kirjasarjan. Sen ensimmäinen osa Pysähtyneisyyden vu...

Kirjailijan sivulle