2

Seitsemännen portaan enkeli

Alkuteos: Angela's Ashes

ISBN: 978-951-1-25374-7

Kääntäjä: Juhani Lindholm

Julkaisukuukausi: 01.2011

Kirjastoluokka: T 84.2

Kustantamo: Otava

Asiasana:  Frank McCourt Juhani Lindholm Otava Pokkarit Seven

Kuva kirjailijasta Frank McCourt

Frank McCourt

Frank McCourt (1930-2009) tuli tunnetuksi esikoisteoksellaan Seitsemännen portaan enkeli (Angela′s Ashes 1996), joka oli kansainvälinen myynti- ja arvostelumenestys. Teos sai sekä Pulitzer-palkinnon että Yhdysvaltain kriitikkojen palkinnon vuonna 1997 ja Time-lehti nimesi sen vuoden parhaaksi tietokirjaksi. Tarinan suosio jatkui Alan Parkerin ohjaamana elokuvana, jonka Suomen ensi-ilta oli maaliskuussa 2000.

McCourt menehtyi syöpään 78-vuotiaana, 19.7.2009.

Kolmiosaiset muistelmat

Seitsemännen portaan enkeli kertoo irlantilaisen perheen elämästä aluksi New Yorkin Brooklynissa ja sitten Limerickissä, Irlannissa, jonne McCourtit muuttivat vuonna 1934 Frankin ollessa neljävuotias. Frank McCourt on sanonut, että pahempaa kuin kurja lapsuus on kurja irlantilainen lapsuus, mutta pahinta on kuitenkin kurja irlantilainen katolinen lapsuus. Tarinankertojana McCourt ei ole katkera. Ankeassa elämässä on myös lämmintä huumoria. Seitsemännen portaan enkeli päättyy siihen kuin Frank 19-vuotiaana muutti Yhdysvaltoihin.

Toisessa kirjassaan – Amerikan ihmemaassa (´Tis 1999) – McCourt kertoo elämästään New Yorkissa ja siitä miten hänestä tuli opettaja. McCourt saa ensin töitä hotellin siivoojana ja etenee aina kerrospalvelijaksi asti. Hän pestautuu 20-vuotiaana armeijaan, joka lähettää hänet pariksi vuodeksi Saksaan muun muassa kouluttamaan sotakoiria. Asepalveluksen jälkeen hän pääsee sotilaille varatulla erityisoikeu...

Kirjailijan sivulle