2

Rukajärven tiellä

Rukajärven tiellä perustuu laajaan haastatteluaineistoon, jossa 14. Divisioonan miehet ja naiset muistelevat jatkosotaansa. Edettiin taistellen sata kilometriä itään, erämaissa koukkaillen. Motitettiin ja voitettiin, mutta myös haavoituttiin ja kuoltiin. Mukana ovat sähläykset ja oudot sattumukset, riidat ja naurun paikat. Teos on kunnianosoitus Rukajärven taistelijoille rintamamiehistä kenraali Raappanaan.

”Tuuri luo hyytävän kuvan korvessa rämpivän rivimiehen kärsimystiestä.”
– Helsingin Sanomat

ISBN: 978-951-1-29518-1

Julkaisukuukausi: 09.2015

Kirjastoluokka: 84.2

Kustantamo: Otava

Asiasana:  Antti Tuuri Kaunokirjat Otava

Kuva kirjailijasta Antti Tuuri

Antti Tuuri

Tuuri syntyi 1.10.1944 Kauhavalla. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Vimpelin yhteiskoulusta 1963 ja valmistui graafisen alan diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta 1972. Opintolinjan valitsemisesta hän on sanonut: ”En niinkään tuntenut insinöörin työtä, enemmän minua kiinnostivat isän ja hänen opiskelijakavereittensa kertomukset hauskasta opiskeluajasta. Lähdin enemmän teekkariksi kuin insinööriksi.” Tuurin ensimmäisiä julkaisufoorumeja olikin Äpy-lehti.

Tuuri on toiminut johtotehtävissä useissa graafisen alan yrityksissä. Vuonna 1983 hän ryhtyi kokopäivätoimiseksi kirjailijaksi. Käytännön arkielämästä hän ei ole päässyt vieraantumaan, sillä luottamustoimia hänellä on ollut vaikka millä mitalla.

Opiskeluaikanaan Tuuri työskenteli Saksassa ja siitä virisi pysyvä kiinnostus saksalaiseen elämään ja kulttuuriin, mikä on näkynyt myös hänen teoksissaan. Maailmaa Tuuri on kiertänyt paljon. Amerikan ja Kanadan laaja tuntemus näkyy nimenomaan Pohjanmaa-sarjan romaaneissa. Islannissa Tuuri kävi ensimmäisen kerran 1980 ja mielistyi maahan heti. Hän on tehnyt Islantia tutuksi saagasuomennoksillaan, Suuri pieni maa -kirjan hän sanoo olevan tulosta pitkästä rakkaussuhteesta joka ei tunnu väljähtyvän. Myös Islanti on palkinnut Tuurin: vuonna 1983 presidentti Vigdis Finnbogadottir luovutti hänelle Islannin Haukan ritarikunnan ristin.

Tuuri harrastaa matkustamisen lisäksi intohimoisesti perhokalastusta, purjehdusta ja tenn...

Kirjailijan sivulle