2

Lauri Törni – syntynyt sotilaaksi

Tarunhohtoinen soturi Lauri Allan Törni kohosi Suomessa kapteeniksi, Saksassa Hauptsturmführeriksi ja Yhdysvalloissa majuriksi. Suomessa hänet palkittiin Mannerheim-ristillä, Saksassa rautaristillä ja USA:ssa Bronze Starilla.
Törni haavoittui Suomen jatkosodassa, lähti Saksaan, antautui liittoutuneille, karkasi vankileiriltä, palasi Suomeen, sai vankeustuomion ja armahduksen, siirtyi Yhdysvaltoihin, omaksui nimekseen Larry A. Thorne ja liittyi Yhdysvaltain asevoimiin. Vihreiden barettien legendaksi nousseen Törnin tarina päättyi vuonna 1965 Vietnamissa.

J. Michael Cleverleyn laatimassa elämäkerrassa kootaan yhteen sekä aiemmat että uudet tutkimustiedot Lauri Törnin moninaisista ja poikkeuksellisen värikkäistä elämänvaiheista.

”Yhdysvaltalaisen diplomaatin ja historianharrastajan näkemys ’Pohjolan Heerakleeksen’ elämästä, teoista ja motiiveista on samalla myös hämmentävällä tavalla Yhdysvaltojen ulkopolitiikan apologia. – – Kirja kuvaa hyvän sotaromaanin tekniikalla Törnin sisäisiä mielenliikkeitä ja tuntemuksia. – – Sujuvasti kirjoitettu, helppoa luettavaa.”
– Jouko Heyno, Agricola – Suomen historiaverkko

Tämä sähkökirja toimii ePub-formaattia tukevilla lukuohjelmilla.

Alkuteos: Larry A. Thorne

ISBN: 978-951-1-27366-0

Julkaisukuukausi: 11.2012

Kirjastoluokka: 99.1

Kustantamo: Otava

Asiasana:  J. Michael Cleverley Otava