2

Jääkiekkoilijan kesä

On kesä 1954 suomalaisessa pikkukaupungissa. Illu on 20 -vuotias jo mainetta saanut jääkiekkoilija, jonka tiedot muilta elämänalueilta ovat vähäiset. Paikallisen loistohotellin nurkilla liikkuu Suomen ja koko Pohjolan kauneimpia naisia – upeimpana kaikista Illun tavoittamattomaksi jäänyt ensirakkaus, Amerikassakin käynyt Iso Valee.

Jääkiekkoilijan kesä on riemastuttava, yhtä aikaa hauska ja traaginen kuvaus nuoren miehen murtautumisesta aikuisten maailmaan. Romaani ilmestyi alun perin vuonna 1980. Uuteen laitokseen on jälkisanan kirjoittanut professori Jyrki Nummi.

ISBN: 978-951-1-29769-7

Julkaisukuukausi: 07.2015

Kirjastoluokka: T 84.2

Kustantamo: Otava

Asiasana:  Otava Pokkarit Seven Veijo Meri

Kuva kirjailijasta Veijo Meri

Veijo Meri

Veijo Meri kuoli 21.6.2015 Helsingissä. Hän oli syntynyt 31.12.1928 Viipurissa. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Hämeenlinnan lyseosta 1948, opiskeli historiaa yliopistossa, toimi Otavan kustannusvirkailijana vuosina 1957−59 ja jäi sitten vapaaksi kirjailijaksi.

Meri on toiminut taiteilijaprofessorina vuosina 1975–80. Hänet on promovoitu Oulussa filosofian kunniatohtoriksi 1989. Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan kunniatohtoriksi hänet vihittiin 18.5.1990. Tasavallan presidentti nimitti Veijo Meren akateemikoksi 13. helmikuuta 1998.

Veijo Meri on oman sukupolvensa tunnetuimpia kirjailijoita ja modernin suomalaisen proosan kansainvälisesti maineikkaimpia edustajia. Hän on tullut tunnetuksi sota-aiheiden kuvaajana sodan mielettömien tilanteiden vangitsijana. Ensisijaista hänen teoksissaan on kuitenkin ihmiskuvaus, jolle sota luo vain poikkeukselliset olosuhteet.

Meri on, ehkä selvimmin kuin kukaan muu suomalaiskirjailija, noudattanut omaa linjaansa ja aloittanut tyylin ja rakenteen uudistuksen, joka on vienyt hänet kauaksi perinteisen suomalaisen proosan valtavirrasta. Hänen tuotantonsa on laaja ja käsittää romaanien lisäksi myös novelleja, kuunnelmia, runoja, esseitä ja tutkielmia.Veijo Meren teoksia on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle.

Meri on myös suomentanut useita maailmankirjallisuuden merkkiteoksia mm. Villonin Testamentin, Strindbergin Mestari Olavin ja Shakespearen Hamletin.

Koko ...

Kirjailijan sivulle