2

Eloonjääneen muistelmat

Alkuteos: THE MEMOIRS OF A SURVIVER

ISBN: 978-951-1-22824-0

Julkaisukuukausi: 11.2007

Kirjastoluokka: 84.2

Kustantamo: Otava

Asiasana:  Doris Lessing Kaunokirjat Otava Otavan kirjasto

Kuva kirjailijasta Doris Lessing

Doris Lessing

Doris Lessing (1919-2013, syntyjään Doris May Tayler) syntyi Kermanshahissa Persiassa, nykyisen Iranin alueella. Hänen vanhempansa olivat brittiläisiä, äiti sairaanhoitaja ja isä pankkivirkailija. Perhe muutti vuonna 1925 Persiasta Rhodesiaan (nykyisin Zimbabwe) viljelemään maissia. Doris Lessing kävi katolilaista luostarikoulua ja tyttölukiota Salisburyssä. Hän lähti kotoa jo 15-vuotiaana, eikä myöhemmin jatkanut opintojaan, vaan työskenteli mm. lastenhoitajana ja puhelinoperaattorina. Hän meni ensimmäisen kerran naimisiin 19-vuotiaana ja sai kaksi lasta.

Rhodesiassa Doris Lessing tutustui Left Book Clubin kommunisteihin ja Gottfried Lessingiin, jonka kanssa hän meni naimisiin ja sai pojan. Vuonna 1949 Lessing muutti poikansa kanssa Lontooseen. Siellä julkaistiin hänen ensimmäinen kirjansa, The Grass is Singing, joka aloitti Lessingin ammattimaisen kirjailijan uran. Kirja herätti laajalti huomiota niin Euroopassa kuin Amerikassakin, koska se käsitteli rohkeasti Afrikan mustien ja valkoisten jännitteisiä suhteita.

Lessingin laaja tuotanto käsittää monia omaelämäkerrallisia kirjoja, jotka kumpuavat hänen kokemuksistaan Afrikassa. Niissä hän käsittelee mm. politiikkaa, sosiaalisia suhteita, kulttuurien yhteentörmäystä ja rotujen eriarvoisuutta. Vuonna 1962 ilmestynyttä Kultaista muistikirjaa on pidetty merkittävänä naisliikkeelle. Vuonna 1979 ilmestynyt Shikasta aloitti Lessingin tieteiskirjallisuuden sarjan, joka syntyi suuttumuks...

Kirjailijan sivulle