In English
Armeijan silmänä ja korvanatiedustelupäällikkö Raimo Heiskanen
  • ISBN: 9789511268222
  • Kääntäjä:
  • Julkaisuaika: 2012
  • 413 sivua
  • Kirjastoluokka: 32.5

Pertti Suominen

Armeijan silmänä ja korvana

tiedustelupäällikkö Raimo Heiskanen

Näkymä Suomen sotilastiedustelun toimintaan kylmän sodan kuumina vuosina. Puolustusvoimien sotilastiedustelu kamppaili kylmän sodan eturintamassa torjuen Suomeen kohdistuneita turvallisuusuhkia.

Pitkäaikainen tiedustelupäällikkö Raimo Heiskanen vastasi sotilastiedustelun tulenarkojen länsisuhteiden hoitamisesta ja osallistui keskeisellä tavalla Neuvostoliiton yhteistyövyörytyksen torjumiseen 1970-luvulla. Heiskasen johdolla sotilastiedustelu vaihtoi CIA:n, Britannian ja pohjoismaisten tiedustelupalveluiden kanssa tietoja neuvostoarmeijan toiminnasta. Yhteydenpito oli äärimmäisen salaista ja tapaamiset usein järjestetty kuin agenttitarinoissa. Kaiken taustalla vaikutti kenraalien tahto ylläpitää läntisiä yhteyksiä pahan päivän varalta. Suomen poliittinen johto pidettiin pimennossa toiminnan yksityiskohdista, mutta saatuja tietoja välitettiin presidentti Urho Kekkoselle. Idän suunnalla Raimo Heiskasen osana oli toimia ukkosenjohdattimena Neuvostoliiton edustajille, joilla oli vahvoja epäilyksiä Suomen armeijaa kohtaan.

"Kontra-amiraali Andruskevits kysyi tiedustelupäälliköltä: Mikä oli se suurvalta, jonka joukot motitettiin Kaakkois-Suomen sotilasläänin harjoituksessa?"

Tämä sähkökirja toimii ePub-formaattia tukevilla lukuohjelmilla.