In English
Retrotyyliuutta ja vanhaa moderniin kotiin
  • ISBN: 9789511266976
  • Kääntäjä:
  • Julkaisuaika: 2012
  • 143 sivua
  • Kuvitettu
  • Kirjastoluokka: 68.4

Neil Bingham, Andrew Weaving

Retrotyyli

uutta ja vanhaa moderniin kotiin

Retrotyyli yhdistää modernit klassikot, kirpputorilöydöt ja nykymuotoilun huiput ja luo kodin sisustukseen tyylikkään yksilöllisen ilmeen. Retrotyyli Viime vuosisadan puolivälin huonekalut, lasi, keramiikka ja tekstiilit ovat nousseet uuteen suosioon. Myös monet muut 1920-70-lukujen muotoilun parhaat tuotteet sopivat nykysisustukseen. Vanhaa ja uutta voi yhdistää tyylikkäästi ja mutkattomasti. Persoonallisen kokonaisuuden saa vaikka Aallon 30-luvulla suunnittelemista jakkaroista ja Eamesin 50-luvun tuoleista, nykyaikaisesta sohvasta ja 70-luvun lasipöydästä.

Retrotyyli-kirjassa esitellään havainnollisesti muotoilun huipputuotteita 1920-luvulta 1970-luvulle ja pohditaan maailmantapahtumien vaikutusta suunnitteluun: miten sotien välinen aika synnytti modernismin, mitä sodanjälkeinen niukkuus ja sitä seurannut elintason nousu merkitsivät, miten avaruuden valloitus, kukkaisaate tai 1970-luvun energiakriisi näkyivät kodeissa. Ennen kaikkea kirjassa kuvataan erilaisia 1900-luvun muotoilun elementtejä – sekä nimekkäiden muotoilijoiden klassikoita että vähemmän tunnettujen suunnittelijoiden kohtuuhintaisia retrolöytöjä – ja näytetään, miten eri vuosikymmenien kalusteista, valaisimista, matoista ja muista tekstiileistä, keramiikasta ja lasista voi luoda moderniin kotiin tyylikkäitä kokonaisuuksia.

Retrotyyli-kirjan tekstin kirjoittanut Neil Bingham työskentelee lontoolaisen Royal Institute of British Architects -laitoksen intendenttinä. Hän osallistuu ahkerasti 1900-luvun arkkitehtuuria, sisustustaidetta ja taideteollisuutta koskevaan keskusteluun ja avustaa sellaisia julkaisuja kuin World of Interiors, Country Life sekä Perspectives on Architecture. Hän on kirjoittanut myös useita arkkitehtuuria käsitteleviä teoksia. Neil Bingham kerää intohimoisesti 1950-luvun esineitä, ja hänen kotinsa sijaitsee kuuluisissa Span-taloissa Lontoon Blackheathissa.

Teoksen kuvauspaikat valinnut ja kuvausjärjestelyistä vastannut sisustussuunnittelija Andrew Weaving on toiminut muun muassa näytösten suunnittelijana ja ohjaajana Calvin Kleinin ja Giorgio Armanin muotihuoneissa. Esimerkiksi Elle Decoration ja Metropolitan Home ovat julkaisseet hänen artikkeleitaan retrotyylistä. Andrew Weavingin Century-galleriassa Lontoossa myydään muun muassa Charles ja Ray Eamesin, George Nelsonin ja Eero Saarisen suunnittelemia esineitä sekä alkuperäiskappaleina että uustuotantona. Weaving on sisustanut 200-vuotiaan kaupunkitalonsa 1950-luvun kalusteilla; hänen toisen, täysin nykyaikaisen talonsa sisustus taas on aitoa 1930-lukua. Kirjan valokuvaaja Andrew Wood on erikoistunut sisustus- ja muotikuvauksiin. Hänen kuviaan julkaisevat säännöllisesti monet arvostetut aikakauslehdet kuten Elle Decoration, Vogue ja The Sunday Telegraph Magazine.