In English
Kadonnutta aikaa etsimässä 10jälleenlöydetty aika
  • Alkuteos: ÁA la recherche du temps perdu:Le temps retrouvé
  • ISBN: 9789511142928
  • Kääntäjä:
  • Julkaisuaika: 2007
  • 438 sivua
  • Kirjastoluokka: 84.2

Marcel Proust

Kadonnutta aikaa etsimässä 10

jälleenlöydetty aika

Kadonnutta aikaa etsimässä on modernin maailmankirjallisuuden kivijalkaa. Jälleenlöydetty aika kutoo mestarillisesti yhteen romaanin kokonaisuuden temaattiset langat. Arvoitukset, joita kertoja on kuljettanut mukanaan Combrayn alkusivuilta asti, ratkeavat vihdoin, ja lukijan silmien eteen hahmottuu kirkastunut näkemys ajan kaikkivallasta.

Keski-ikään ehtinyt kertoja on kotiutunut parantolasta Pariisiin, jossa vallitsevat ensimmäisen maailmansodan tunnelmat. Pettyneenä elämänsä joutavuuteen hän lähtee Guermantesin juhliin. Matkalla satunnaiset aistimukset loihtivat hänen mieleensä ihmeellisen onnen tunteen. Kertoja oivaltaa, että taide on keino tavoittaa menneisyys ja löytää elettyjen hetkien merkitys. Kirjallinen luomistyö voi alkaa.

Jälleenlöydetty aika päättää loistokkaasti vuonna 1968 alkaneen, neljän kääntäjän panoksen vaatineen suomennostyön, jonka valmistumista on pidettävä kulttuuritapahtumana.

Ranskalaisen Marcel Proustin (1871-1922) isä oli tunnettu lääkäri ja äiti vaurasta juutalaissukua. Nuori Proust vietti seurapiirielämää Pariisissa, kunnes paheneva astma sai hänet vetäytymään yksinäisyyteen ja omistautumaan kirjoittamiselle. Hänen romaaninsa Kadonnutta aikaa etsimässä kasvoi seitsenosaiseksi, ja sen vaikutus 1900-luvun kirjallisuuteen on ollut valtava.

Suomentanut Annikki Suni