In English
Kön och politik100 år av kvinnlig rösträtt i Finland
  • Alkuteos: Sukupuolen politiikka : naisten äänioikeuden 100 vuotta Suomessa
  • ISBN: 9511210556
  • Kääntäjä:
  • Julkaisuaika: 2006
  • 157 sivua
  • Kirjastoluokka: 32.3

Anna Moring

Kön och politik

100 år av kvinnlig rösträtt i Finland

Hur ser damtidningarnas kvinnobild ut? Hur klarar en snuttjobbande hemmamamma av att kombinera arbete och familj? Hur mår flickorna i skolan? Hur begränsar lagen om assisterad befruktning kvinnornas liv? Hur påverkar könet kvinnorna i deras politiska verksamhet?

De finska kvinnorna fick som de första i världen fullständiga politiska rättigheter då allmän och lika rösträtt infördes i vårt land för hundra år sedan. Hur har kvinnorna utnyttjat sina politiska möjligheter? Kön och politik är en artikelsamling som ger en inblick i hur kvinnorna i Finland, kvinnorörelserna och jämställdheten mår i dag. Författarna är experter från olika områden som har undersökt relationerna mellan kön, demokrati och politisk påverkan. Bokens förord är skrivet av republikens president Tarja Halonen. Andra skribenter är bland annat Jaana Kuusipalo, Marjut Jyrkinen, Leena-Maija Rossi, Milja Saari, Jeff Hearn och Hertta Niemi.

Politik ges här en bred tolkningsram. Artiklarna behandlar allt från lansbygdens kvinnokulturer till kvinnobilden i den evangelisk-lutherska kyrkan, från integrering av jämställdhetsperspektivet till våld och prostitution. Bokens röda tråd är Kvinnans Röst, hur väl den hörs och vad den uttrycker i dagens samhälle.