In English

Kauneimmat joululaulut

Tiedotusvälineille, julkaisuvapaa heti 13.11.2012

Kauneimmat joululaulut lauletaan kirkoissamme nyt 40. kerran –  upea juhlakirja on ilmestynyt!

Kauneimmat joululaulut

Yli miljoona suomalaista kokoontuu jouluna 2012 kauneimpien joululaulujen äärelle kirkoissamme kautta maan!

40-vuotiaasta Kauneimmat joululaulut -tapahtumasta on tullut pysyvä, ainutlaatuinen suomalainen jouluperinne. Suomen Lähetysseuran v. 1973 ideoima yhteislaulu-tapahtuma nostatti alusta asti seurakunnissa innostuksen vyöryn – ja huikea yleisösuosio on jatkunut vuosi vuoden jälkeen!

Juhlavuoden kunniaksi on julkaistu Kauneimmat joululaulut -kirja Suomen Lähetysseuran ja F-Kustannus Oy:n yhteistyönä. Uutuusteokseen on valittu yli 70 rakastettua sävelmää arvostetun perinteen laulustosta. Pianosäestyksellinen kokoelma tarjoaa säestykset myös kirkoissa jokaiselle jaettavan Kauneimmat Joululaulut -vihkon lauluihin.

Kirjassa ovat rakkaimmat, joka joulu laulettavat klassikot, mutta myös uudempien joululaulujen aarteistoa. Koti- ja ulkomaiset laulut ovat todellisia joulun helmiä – hartaita, herkkiä ja tunnelmallisia. Monissa lauluissa on suomenkielisen tekstin lisäksi ruotsin-, englannin- tai saksankieliset sanat.

Laulutaiteilija Jorma Hynnisen alkusanat valottavat joululaulujen merkitystä niin henkilökohtaisena ilon aiheena kuin rakkaana jouluperinteenä (alkusanat kokonaan tiedotteen lopussa).

Kirjan tunnelmalliset valokuvat johdattavat talvisiin maisemiin ja herkistävät mielen aidon joulun odotukseen ja viettoon.

Jouluyö, juhlayö – Ilouutinen – Marian poika – Pieni rumpali – Kellot soi – Pimeydessä syttyy tähti – Himlen i min famn/Taivas sylissäni – Oi jouluyö – Sydämeeni joulun teen – Odotan jouluvierasta – Joulu saapuu jokaiselle – Loistaa/Tänd ljus – Sylvian joululaulu – Talven rauha – Tulkoon joulu – Pieni liekki – En etsi valtaa, loistoa – Tule, joulu kultainen – Joululaulu (J.Chydenius) – Suutari ja vieras – Lumivalkeaa – Jul, jul, strålande jul – Valkea joulu  . . .

Lisätiedot:
Musiikkisihteeri Päivi Mattila, puh. 040 9022 818, paivi.mattila@mission.fi
Kustannuspäällikkö Virpi Kari, puh. 020 743 9572, virpi.kari@f-kustannus.fi

Haastattelupyynnöt:
Jorma Hynninen, puh. 040 521 2100

Kirjan arviointikappaleet:
Markkinointipääll. Pirjo Pohjavirta, puh. 020 743 9574, pirjo.pohjavirta@f-kustannus.fi

Alkusanat

Joulu. Vain harva muu sana herättää mielissämme yhtä lämpimiä värähtelyjä. Monille meistä joulunodotus on kauniiden muistojen ja kaipauksen aikaa. Omat varhaiset joulumuistoni liittyvät maaseututaajaman kansakouluun. Joulun alla opettaja ohjasi meitä lapsia koko mielen täyttävään joulutunnelmaan joulukertomuksilla ja joululauluilla. Lapsen mieli ja lapsen usko saivat ravintonsa sanasta ja sävelestä.

Kauneimmat Joululaulut -yhteislaulutapahtuma on ainutlaatuinen koko maailmassa. Se koskettaa tavallisen ihmisen joulukaipuuta. Vuosi vuoden jälkeen täyttyvät kirkkosalit viestittävät, että joulun sanoma ja perinteiset arvot ovat edelleen tärkeitä suomalaisille. Kauneimpia Joululauluja laulamalla tuetaan myös seurakunnan lähetystyötä. Samalla tehdään arvokas palvelus jo katoamassa olevalle yhteislauluharrastukselle. Yhdessä laulaminen – tai vain osallistuminen kuulijana – kasvattaa myös elävää yhteisöllisyyttä.

On merkille pantavaa, että perinteiset joululaulut ovat edelleen niitä rakastetuimpia. Joulun ilosanoma on herkistänyt lähes jokaista suomalaista säveltäjää Sibeliuksesta lähtien. Olipa sitten kyse vanhoista tai uusista lauluista, aidossa tunnelmassa elävät runot ja laadukkaat sävellykset pitävät pintansa myös tämän ajan melskeisessä hälymaailmassa.

Kun joulu on, lämmin leuto ja henkäys hellä liuottakoon jälleen rintamme jäitä. Nauttikaamme joulun sävelistä – kukin omalla luonnollisella äänellään laulaen tai vain yhteisessä joukossa myötäeläen.

Jorma Hynninen
*  *  *

Arkisto