In English

Megafon (OPS 2016)

Yläkoulun ruotsi

Megafon valloittaa yläkouluikäiset elämänmakuisilla teksteillään.
Aidot tarinat ja oikeat ihmiset luovat todellisia elämyksiä ruotsin opiskeluun. Tekstikirja tarjoaa myös runsaasti ohjattuja suullisia harjoituksia, ja harjoituskirjan tehtävät ovat monipuolisia.
Megafon-sarjan avulla ylös- ja alaspäin eriyttäminen on helppoa!

Uuden opetussuunnitelman myötä Megafon 1 siirtyy alakouluun.
Lue lisää 6.luokan Megafon-materiaaleista >

Megafon noudattaa uutta opetussuunnitelmaa.
Tutustu Megafon ja OPS 2016 -esitteeseen >

Katso hinnat ja tilaustiedot tästä >
Katso käyttäjäedut tästä >

Megafon on myös Facebookissa.
Sivulla oppikirjailijat jakavat vinkkejä ja linkkejä.

Megafon (OPS 2016)

ISBN-numero: 9789511265870

Tekijät: Anna Blom, Mikaela Friis, Siri Liukkala, Sari Pukonen

Osta kirja »»

Oppilaan materiaalit

Megafon 2 textbok

Suosittu Megafon-sarja jatkuu.
Megafon 1 -tekstikirjan tavoin kirjassa on kahdeksan teemaa. Uudet tuttavuudet kertovat omasta elämästään, mm. urheilusta, ystävyydestä, ihastumisesta ja kiusaamisesta. Teksteihin liittyvät videot elävöittävät opetusta ja syventävät tekstien tarinaa. Suomenkieliset Kulturtorget-osiot tarjoavat oppilaille mahdollisuuden tutustua ruotsalaiseen ja suomenruotsalaiseen kulttuuriin myös itsenäisesti.

Megafon 2 Oppilaan äänite, online

Megafon 2 Oppilaan äänite (mp3)

Megafon 2 övningsbok

Harjoituskirja noudattaa Megafon 1 -kirjasta tuttua selkeää rakennetta: Kappaleen alussa olevat viritys- ja sanastotehtävät johdattavat aiheeseen. Tehtävät etenevät perustehtävistä vaativampiin. Nopeille etenijöille on selkeästi merkityt ylöspäin eriyttävät tehtävät. Jokaisen kappaleen päättää kertaava Träna mera -osio. Suositut kielioppiräpit johdattavat hauskalla tavalla rakenteisiin. Oppilaat voivat myös tehdä omia räppejä.

Megafon 3 Textbok

Sarjan aiemmin ilmestyneiden osien tavoin tekstikirja jakautuu kahdeksaan kappaleeseen, joissa kussakin on eri teema (esim. luonto, matkailu ja ravintolassa asioiminen). Perusteksteissä pohjoismaiset nuoret kertovat elämästään ja tulevaisuuden-haaveistaan. Jokaiseen tekstiin liittyy video, joka laajentaa tekstin teemaa ja elävöittää opetusta. Tekstikirjan suomenkieliset Kulturtorget-osiot tarjoavat oppilaille mahdollisuuden tutustua pohjoismaiseen kulttuuriin pintaa syvemmältä.

Megafon 3 Oppilaan äänite, online

Megafon 3 Oppilaan äänite (mp3)

Megafon 3 Övningsbok

Kirja noudattaa aiemmista kirjoista tuttua ja selkeää rakennetta. Harjoituskirja sisältää paljon kertausta, jotta oppilaan kielitaito vahvistuisi, ja hän saisi riittävät valmiudet ruotsin opintoihin lukiossa. Myös ääntämisen harjoitteluun kiinnitetään erityistä huomiota.

Megafon+

Megafon+ kertaa peruskoulun keskeistä kielioppia ja laajentaa oppilaan sanavarastoa mielenkiintoisten aiheiden kautta. Tekstit ja tehtävät ovat samassa kirjassa. Kirja sisältää kahdeksan teemaa (kappaletta), joita lähestytään aitojen ihmisten kautta. Haastattelun kirjaan ovat antaneet mm. Niclas Grönholm, Musta Barbaari ja Sara Forsberg. Myös ruotslainen ja suomenruotsalainen kulttuuri ovat keskiössä. Kappaleita ei tarvitse käydä läpi järjestyksessä, vaan opettaja ja oppilaat voivat valita teemoja oman mielenkiinnon mukaan. Kappalekohtaiset kielioppia kertaavat tehtävät painottavat suullista kielitaitoa. Kirjan lopussa on kielioppikooste tehtävineen. Näissä tehtävissä painottuvat oppilaan kirjalliset valmiudet.

Megafon+ sopii erinomaisesti myös lukioon peruskoulun ruotsia kertaavaksi materiaaliksi. Tekstien aihepiirit sopivat hyvin myös lukioikäisille ja keskeinen kielioppi kertaantuu luontevasti osana kappaleita.

Megafon+ ilmestyy tammikuussa 2018.

Opettajan materiaalit

Megafon Opettajan materiaalit (VJ)

Monipuolinen opettajan materiaali (pdf-tiedosto) sisältää runsaasti lisämateriaalia. Lisämateriaalia ovat mm. kuvasanastoihin liittyvät tehtävät ja kieliopin opetukseen ja/tai kertaukseen tarkoitetut tehtävät. Materiaalissa on useita sekä pareittain että ryhmissä pelattavia pelejä.

Jokaisen kappaleen kohdalla on seuraavat osat: sanakortit, tekstin sanoihin ja sanontoihin liittyvä A/B-harjoitus, tekstirunko, tekstiin liittyvä A/B-sanelu, dialogirunko, Kulturtorget-tehtävä, lauluun liittyvää taustatietoa ja tehtäviä, draamaharjoitus sekä äänitekäsikirjoitukset.

Megafon Övningsbok Ratkaisut (VJ)

Harjoituskirjan tehtävien ratkaisut (pdf-tiedosto) on sijoitettu harjoituskirjan tehtäväpohjiin.

Megafon Arviointimateriaalit (VJ)

Arviointimateriaali (pdf-tiedosto) sisältää eritasoisia tehtäviä kaikista kirjan perusteksteistä, kuvasanastoista ja rakenteista. Materiaali sisältää 8 juonellista kokeita (joista 4 on alaspäin eriyttäviä) ja 4 suullista koetta. Tuntikäyttöön tarkoitetut tekstikohtaiset sanakokeet helpottavat opettajan arkea.

Arvointimateriaaliin liittyy myös erillinen tuote Arviointimateriaali äänite mp3 (VJ)

Megafon Luokkaäänitteet

Äänite sisältää kirjan tekstit ja niiden sanastot, kuvasanastot, laulut ja kuullunymmärtämistehtävät.

Megafon Oppimisen tuki -materiaalit (VJ)

Oppimisen tuki (pdf-tiedosto) on erityisopettajan laatima materiaali alaspäin eriyttämiseen. Materiaali sisältää kappalekohtaiset käsittelyvihjeet sekä lisämateriaalia lähinnä erityisopettajan käyttöön. Arviointimateriaalissa on valmiita alaspäin eriyttäviä kokeita.

Sähköinen materiaali

Digiopetusaineisto toimii opettajan apuna suunnittelussa ja oppitunnilla. Aineisto sisältää mm. teksti- ja harjoituskirjan klikattavine ratkaisuineen, äänitiedostot ja opettajan materiaalit.
Jokaiseen tekstiin liittyy video, joka syventää ja laajentaa tekstin aihetta. Videoihin saa halutessaan ruotsinkielisen tekstityksen.

  • Megafon 2 videoissa käydään mm. Houtskarissa, Tukholman Vanhassakaupungissa kummituskävelyllä ja maailman suurimmassa suunnistustapahtumassa O-Ringenissä.
  • Megafon 3 videoissa käydään mm. Norjassa Preikestolen-kalliojyrkänteellä ja Reykjavikissa sekä tehdään tanskalaisia smørrebrød-leipiä.

Rakenteiden opettaminen on vaivatonta interaktiivisen kielioppiosion avulla. Monipuoliset kielioppipelit tekevät rakenteiden opiskelusta hauskaa!

Tiettyjen kielioppi- ja sanastopelien tulokset näkyvät koko luokan yhteisellä Seinällä. Kilpailu Megafon-Listan kärkisijoista voi olla kovaa! Oppilaat voivat myös jakaa omia sarjakuviaan Seinälle.

Kokeiden laadinta on helppoa Rakenna koe -työkalun avulla.

Kokeile aineistoa veloituksetta 30 päivää Otavan Opepalvelussa!

Oppikirjailijat

Anna Blom

Skribent och dokumentärfilmare. Har bakgrund i både Sverige och Finland, och vill leva i båda länderna. Min passion är att berätta berättelser med text, ljud eller bild eller alltihop på samma gång.

Mikaela Friis

Toimin ruotsin opettajana ja opetusharjoittelun ohjaajana Turun normaalikoulussa, sekä yläkoulussa että lukiossa. Opetan myös ruotsia äidinkielenä koulumme IB-oppilaille. Pidän työstäni erittäin paljon. Jokaisella on ”se oma juttunsa” ja opettaminen on “minun juttuni”. On mahtavaa nähdä, miten oppilaat tunneilla innostuvat ja heittäytyvät mukaan. On siksi ollut myös hieno mahdollisuus lähteä tekemään materiaalia, joka voisi innostaa oppilaita heittäytymään mukaan ruotsin opiskeluun joka tunti.

Siri Liukkala

Olen ruotsin opettaja Helsingin normaalilyseosta. Opetan ruotsia yläkoulussa ja lukiossa sekä ohjaan opetusharjoittelijoita. Valttikorttejani luokassa ovat energisyys ja oma innostuneisuus ruotsin kieltä kohtaan; ilon pyrin tartuttamaan myös oppilaisiin. Olen kotoisin Vilppulasta, ja pieni maalaistyttö elää minussa edelleenkin. Vapaa-ajalla nautin ulkoilusta: kesäisin pyöräilen ja suunnistan, talvisin hiihdän. Megafon-sarjan tekeminen on minulle mieluisa ammatillinen haaste.

Sari Pukonen

Olen syntynyt ja kasvanut Ruotsissa ja kahdenkymmenen siellä vietetyn vuoden jälkeen päätynyt Pohjanmaan kautta Turkuun. Toimin ruotsin ja saksan opettajana Luostarivuoren yläkoulussa ja olen myös mukana vetämässä koulumme ruotsin kielikylpyluokkia. Ruotsin kieli on minulle kovin rakas ja Megafon-sarjan tekeminen on ollut mahdottoman hauskaa ja antoisaa.

Sari Kokkonen (Megafon 2 ja 3)

Olen ruotsin opettaja Kuokkalan yläkoulusta Jyväskylästä. Kotoisin olen Joensuusta. Rakkaus ruotsin kieleen syntyi minulla kouluaikoina – kiitos ruotsin opettajieni. Voi kun osaisin itse olla samanlaisena esikuvana! Oppimateriaaleja olen tehnyt aiemminkin ja nautin siitä valtavasti. Se on hieno mahdollisuus uudistua ja pysyä ajassa kiinni.

Kati Kling (Oppimisen tuki)
Minna Simola ja Miia Tiirikainen (Arviointimateriaali 1)
Anne Lukkari ja Riikka Vehkamäki (Arviointimateriaali 2)

Tehtäväpaketti

Tulosta Megafon-tehtävät oppitunnille!

 

Ystävänpäivä

Tulosta tehtävä

Ratkaisu

Kielenopiskelutaidot

Tulosta tehtävä

Svenska dagen
Ristikko

Näiden tehtävien vastaukset löytyvät Opepalvelusta:

Matresa-peli
Pelipohja
Pelikortit

Sanaperhepeli
Pelikortit

Substantiivien taivutus
Pelipohja

Norden runt -peli (Megafon 3)
Pelipohja
Pelikortit ja -ohjeet

Lucianpäivä ja joulu
Lucia

Jouluaukeama Megafon 3
Jouluaukema tehtävät Megafon 3

Pääsiäinen
Pääsiäistehtäviä

Pääsiäisvisa UUSI

Pääsiäisvisa vastaukset