In English

Sydän 3-6 (OPS 2016)

Uusi Sydän-sarja tuo sykettä uskonnontunneille!

Sydän tarjoaa monipuoliset eväät uuden opetussuunnitelman toteuttamiseen. Se on yleissivistävä ja avarakatseinen oppimateriaali, joka auttaa oppilaita kasvamaan monikulttuuriseen maailmaan sekä rakentamaan omaa identiteettiään ja katsomustaan. Kristinuskon lisäksi tutustutaan muihin uskontoihin ja opetellaan kunnioittamaan omaa ja toisen pyhää. Sydän kannustaa oppilaita kehittämään eettistä ajatteluaan sekä harjoittelemaan tunne-, vuorovaikutus- ja elämäntaitoja.

Sydän tuo sykettä uskonnon oppituntiin kannustamalla oppilaita keskustelemaan, toimimaan ja tutkimaan. Se rohkaisee ystävyyteen, kekseliäisyyteen, ratkaisukeskeiseen ajatteluun ja positiiviseen elämänasenteeseen. Raikas kuvitus antaa tilaa oivalluksille.

Tutustu Sydän 3 ja uuden opetussuunnitelman perusteet -esitteeseen tästä >

Katso käyttäjäedut tästä >

Tulossa!
Sydän 5 ilmestyy 2018.
Sydän 6 ilmestyy 2019.

Alkuopetuksen Sydän 1-2 löytyy täältä >

Oppilaan materiaalit

Sydän 3 Oppikirja

Selkeän rakenteen avulla opetussuunnitelman sisältöalueita on helppo käsitellä: oma uskonto, uskontojen maailma ja hyvä elämä ovat omina jaksoinaan. Kolmannella luokalla tutustutaan mm. uskonnon ja omantunnon vapauteen, lapsen oikeuksiin, Vanhan testamentin kertomuksiin sekä uskontojen pyhiin paikkoihin ja rakennuksiin. Jokainen jakso alkaa aiheeseen johdattelevalla tekstillä ja päättyy toiminnalliseen Sykettä sydämeen -aukeamaan.

Sydän 3 Tehtäväkirja

Tehtäväkirja tarjoaa runsaasti tekemistä: tehtävät harjoittavat mm. eettistä pohdintaa, monilukutaitoa ja median käyttöä. Kotitehtävälaatikosta on helppo antaa kotiläksy. Jokaisen jakson päättää projekti, johon on vaiheistetut ohjeet. Tehtäväkirjassa on myös itsearviointi.

Sydän 4 oppikirja

Sydän 4 Oppikirja

Neljännen luokan kirjassa käsitellään monipuolisesti uskonnon ja etiikan aiheita. Kirjassa tutustutaan juhlaperinteisiin ja eri uskontojen juhliin. Tutuiksi tulevat kristinuskon varhaisvaiheet, Uusi testamentti ja Jeesuksen opetukset. Kirjassa tarkastellaan hyveitä, jotka auttavat tunnistamaan omia ja toisten vahvuuksia sekä toimimaan reilusti yhdessä. Oppilaat saavat pohtia omia unelmiaan ja juuriaan. Tehtävät siltaavat oppilaan omaan elämään ja tuovat opitun käytäntöön.

Sydän 4 tehtäväkirja

Sydän 4 Tehtäväkirja

Tehtäväkirja tarjoaa kehittäviä ja hauskoja tehtäviä. Mukana on myös paritehtäviä, tiedonhakutehtäviä ja raamattutehtäviä. Jokaisen jakson päätteeksi on itsearviointi, ja myös kaveripalautetta annetaan.

Digikirja

Sarjan oppikirjat ovat tarjolla myös digitaalisesti!

Digikirja tarjoaa oppikirjan sisällön (tekstit, kuvat, tehtävät) digitaalisessa muodossa. Se antaa mahdollisuuden kuunnella oppikirjan tekstit sekä tarkastella kuvia lähemmin. Tehtäviin voi vastata kirjoittamalla, äänittämällä tai kuvatiedostolla. Päätelaiteriippumaton.

Opettajan materiaalit

Painettu opettajan opas tarjoaa ideoita oppituntien pitämiseen. Oppaan mukana tulee cd, jolta voi kuunnella sarjaan tehtyä musiikkia. Oppaassa on myös nuotit ja sanat kaikkiin lauluihin.

Sähköinen materiaali

Digiopetusaineisto tarjoaa opettajalle ohjeita ja ideoita oppituntien pitämiseen ja antaa mahdollisuuden rikastuttaa opetusta. Jokaiseen lukuun on useita tehtäviä: toiminnallisia vuorovaikutusharjoituksia, oppimaan oppimisen harjoittelua sekä kuuntelemista ja kuvien tarkastelua. Lisäksi materiaalissa on ääneen luettuja Raamatun kertomuksia, videoita sekä musiikkia.

Digiopetusaineisto ohjaa oppilaita aktiivisuuteen ja toimimaan yhdessä luokan kanssa. Jokaisen on helppo osallistua Sydän-oppitunnille!

Oppikirjailijat

Sydän 3

Merja Kalm

Rauna Sirola

Tehtäväkirja ja opettajan materiaali: Maria Kuusisto ja Marjo Similä

Sydän 4

Arto Kallioniemi

Eero Jokela

Merja Kalm

Rauna Sirola

Digiopetusaineisto: Merja Kalm ja Laura Moilanen

Tehtäväpaketti

Ystävänpäivä

Anna kaverille lahjaksi itse askarreltu Sydän-kirjanmerkki.

Tulosta kirjanmerkki ja ohje (pdf) >

Hyve-kortit

Kiitä Hyve-kortilla kivasta toiminnasta, hyvin sujuneesta tekemisestä tai vaikkapa hyvästä käytöksestä. Hyve-kortti ilahduttaa, kun sen saa opettajalta tai luokkakaverilta.
Tulosta Hyve-korttipohjat (pdf) >

Sykettä sydämeen

Kokeile Sydän 4 -oppikirjan Sykettä sydämeen -aukeaman tehtäviä yhdessä luokkasi kanssa:

  • Hyveet esiin
  • Hyveet sydämessä
  • Sankareita etsimässä

Tulosta Sykettä sydämeen aukeama (pdf) >

Pääsiäisenajan tehtäviä

Tulosta pääsiäistehtävä tästä >

Lapsen oikeuksien päivä 20.11.

Sydän 4: Tutkitaan lapsen oikeuksia

Tulosta tästä (pdf) >

Sydän 3: Lapsen oikeudet

Tulosta tästä (pdf) >