In English

Saa laulaa! 3-6 (OPS 2016)

Musiikin oppikirjasarja luokille 3-6

Aivan uudenlainen musiikin oppikirjasarja!

Yhteisöllisyys, osallisuus, ilmiöpohjaisuus, luovuus, keksiminen ja monet muut uuden OPS:n tavoitteet on mahdollista toteuttaa yhdelläkin musiikin viikkotunnilla. Saa laulaa! -oppikirjasarjassa musiikkia opitaan monipuolisesti yhdessä tekemällä.

Opettajan oppaassa on tuntikohtaisia ohjeita, sovituksia ja paljon monipuolista tekemistä. Musiikin arviointityötä on helpotettu ja ajanmukaistettu: kokeiden lisäksi on mm. toiminnallista arviointia.

Digiopetusaineisto tukee opetusta (sisältää muun muassa videoita, pelejä, leikkejä), ja CD-levyt vapauttavat opettajan pianon äärestä ohjaamaan oppilaita.

Osta Otavan verkkokaupasta.

Katso hinnat ja tilaustiedot tästä >
Katso käyttäjäedut tästä >

Tutustu uuteen Saa laulaa! 1-2 oppikirjaan tästä >

Oppilaan materiaalit

Monipuoliset laulut on valittu musiikillisin perustein: jokaisesta laulusta opitaan jokin musiikillinen tieto tai taito. Oppikirjan neljää metodijaksoa edetään järjestyksessä aukeama kerrallaan, jolloin oppiminen etenee ja syvenee vuosiluokittain. Metodijakso alkaa tavoitteilla ja päättyy itsearviointiin. Siitä alkava laulusto on lisämateriaalia.

Oma ääni on alusta asti yksi soitin muiden mukana. Koulu- ja bändisoittimia otetaan käyttöön jo 3. luokalta alkaen. Taitoja syvennetään seuraavilla luokilla.

Saa laulaa! 3 oppilaan kirja

Oppikirjojen rakenne

Oppikirja etenee aukeama aukeamalta ja se on jaettu neljään jaksoon, joista jokaisessa on ensin metodiosa, joka on tarkoitettu kaikille oppilaille. Jakso alkaa tavoitteilla ja päättyy itsearviointiin. Metodiosassa opitaan laulujen avulla musiikin perusasioita. Metodiosan jälkeen on lisämateriaalilaulusto, jossa opittua sovelletaan käytäntöön. Kaikki musiikin perusopetuksen osa-alueet tulevat opituiksi.

Eriyttäminen on helppoa, kun perusasiat löytyvät selkeästi oppikirjan metodiosasta ja ylöspäin eriyttäminen opettajan oppaasta. Oppaassa on myös paljon lisää helppoja sovituksia kirjan lauluihin.

Soitinkoulut (keho-, rytmi-, koulu- ja bändisoittimet) ovat jo 3.-4. luokilla, joten soittotaitoa kartutetaan ylemmillä luokilla. Musiikin perusainesta harjoitellaan jo opitun päälle uutta rakentaen.

Laulukokoelmat ovat tarkkaan harkittuja. Mukana on hauskoja uusia ja vanhoja lauluja, jotka on valittu musiikillisin perustein: jokaisen avulla opitaan musiikkia.

Tutustu Saa laulaa! 3 -näytesivuihin.

Saa laulaa! 4 oppilaan kirja

Tutustu Saa laulaa! 4 -näytesivuihin.

Saa laulaa! 5 oppilaan kirja

Tutustu Saa laulaa! 5 -näytesivuihin.

Saa laulaa! 6 oppilaan kirja

Tutustu Saa laulaa! 6 -näytesivuihin.

Opettajan materiaalit

Saa laulaa! opettajan oppaita voisi verrata matematiikan opettajan oppaisiin. Jokaisesta laulusta on tuntisuunnitelma, opetusmenetelmäehdotus ja paljon helppoja sovituksia, joten opettaja pärjää vähäiselläkin pianon- tai kitaransoittotaidolla.

Arviointiosiossa ovat taitoarvioinnit, kokeet ja visailut. Taitojen karttuessa -osion sovitusten ja muun materiaalin avulla oppikirjan metodiosien asioita voi tarvittaessa syventää. Sopii myös musiikkiluokkien materiaaliksi.

Lisämateriaalia ovat opettajan äänenhuoltoasema, keksintäkoppa, leikkilaari, musiikkitunnin organisointiohjeet, vinkit kuoron ja orkesterin perustamiseen, diplomit, laulukoonnit soinnuittain, sanastot sekä muu musiikkitunnin sujumista auttavat liitteistö.

Opettajan oppaiden mukana tulee DVD, jolla kirjan ikäryhmän ikäiset lapset esiintyvät. DVD:n aiheita ovat laulaminen ja äänisoitin, soitinkoulut, musiikkiliikunta, leikit, STOMP, kehorytmit ja tanssit.

Saa laulaa! 3 opettajan opas (+DVD)

Tutustu 3. oppaan näytesivuihin.

Tutustu 3. DVD:n sisällysluetteloon.

Katso näyte 3. DVD:ltä (djembe-rummun soittoa).

Saa laulaa! 5 opettajan opas (+DVD)

Tutustu 5. DVD:n sisällysluetteloon.

Saa laulaa! 6 opettajan opas (+dvd)

Saa laulaa 6 opettajan opas sisältää paljon helppoja sovituksia ja vinkkejä luokkatilanteeseen, joiden avulla musiikintunneista saa laulun- ja soitontäyteisiä. Oppaan mukana on DVD, joka sisältää opetusta tukevaa materiaalia.

Sähköinen materiaali

Saa laulaa! Digiopetusaineisto 1–6

Opettajan digiopetusaineisto on kattava, oppitunteja tukeva kokonaisuus luokille 1–6. Mukana on mm. noin 500 videota, rytmikoneet joka vuosiluokalle, erilaisia tehtäviä ja pelejä, teoriaa, arviointia, diplomeja, printtipankki ja esitelmäpohjia.
Jokaisen vuosiluokan sisällä materiaalit on jaksotettu oppikirjojen jaksojen mukaan. Digiaineisto kulkee rinta rinnan jaksotusten mukaan syventäen, havainnollistaen ja musiikkia hauskasti opettaen.
Digiaineistossa on seitsemän kategoriaa: Äänisoitin ja laulaminen, Soittaminen, Liikunta ja leikit, Arviointi, Musiikkitieto, Keksiminen ja Kehorytmit. Näin voit suodattaa näppärästi näkyviin kaikki haluamasi kategorian materiaalit, sillä aineiston monipuolisia ja toiminnallisia ideoita voi käyttää myös kertaukseen, välipalana tai yli luokkarajojen.

Äänitteet

Levyillä on uusia, mukavia lauluja, karaokeversioita, kuuntelumateriaalia ja soittopohjia. CD-levyt tukevat oppikirjan käyttöä.

Saa laulaa! 3 CD 1 ja 2

Laulut, karaoke ja soittotaustat.

Katso 3. CD-levyjen sisällöt.

Saa laulaa! 4 CD 1 ja 2

Laulut, karaoke ja soittotaustat.

Katso 4. CD-levyjen sisällöt.

Saa laulaa! 5 CD 1 ja 2

Laulut, karaoke ja soittotaustat.

Katso 5. CD-levyjen sisällöt.

Saa laulaa! 6 CD 1 ja 2

Saa laulaa! 6 CD 1 ja 2 ovat valmistuneet!

Oppikirjailijat

Hannu Jokelainen

 • musiikkiluokan opettaja 1988–
 • Tampere, Pispala

Nessu Marttila

 • luokanopettaja, musiikin aineenopettaja, pelimanni
 • pianon vapaan säestyksen op. Savonlinnan OKL:ssa
 • Kouvola, Keskustan koulu, musiikkiluokat

Aila Arola

 • musiikkiluokan opettaja
 • Turku, Puolala

Taina Huttunen

 • luokanopettaja (painotettu musiikki)
 • viulunsoiton opettaja, toiminut ork. johtajana
 • musiikin aineenopettaja
 • Helsinki, Laajasalon ala-aste

Ismo Koskela

 • musiikkiluokan opettaja
 • Artismo Oy: Otavalla mus. tuottaja vuodesta 2001–
  (Musiikin mestarit CD:t, Hauska Matka –sarja, Tuhattaituri 2–3, yksittäisiä levyjä eskarista lukioon)
 • Oulu

Raili Honkanen

 • Pop–Jazz-musiikin laulunopettaja yli 20 vuotta
 • Ammattikorkeakoulu Metropolia (+ mm. Sibelius-Akatemia)
 • Sipoo