In English
Vitamiinikirjaruoka vitamiinien ja hivenaineiden lähteenä
  • ISBN: 9789522540294
  • Kääntäjä:
  • Julkaisuaika: 2010
  • 176 sivua
  • Kuvitettu
  • Kirjastoluokka: 59.34

Risto Lindholm

Vitamiinikirja

ruoka vitamiinien ja hivenaineiden lähteenä

Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan kaikki vitamiinit ja hivenaineet on mahdollista saada riittävästä, monipuolisesta suomalaisesta ravinnosta. Usein tämä väittämä herättää joukon kysymyksiä: Kuinka paljon on riittävästi? Mitä ovat vitamiinit ja hivenaineet? Mistä ruuasta niitä sitten saa? Minkälaisia määriä niitä pitäisi saada? Olisiko vitamiineista ja hivenaineista syytä tietää vähän enemmän? Onko ruoka turvallista? Enkö tarvitse lainkaan lisävitamiineja ja -hivenaineita missään tilanteessa?

Biologi, FM Risto Lindholm kertoo Vitamiinikirjassa välttämättömiksi katsotuista vitamiineista ja hivenaineista käyttäjän näkökulmasta syventymättä liiaksi niiden biokemialliseen taustaan ja molekyylikaavoihin. Pääosaan nousevat kunkin aineen olennaiset ravitsemukselliset ja terveydelliset vaikutukset. Vitamiinien ja hivenaineiden puutetta ja liikasaantia käsitellään lähemmin niiltä osin, joilta se nykyisin Suomessa on olennaista. Lisäksi kirjassa kerrotaan erityisryhmien kuten lapsien, sairaiden ja vanhusten ravintotarpeista.

Kunkin vitamiinin ja hivenaineen yhteydessä on resepti, jonka mukaan voi valmistaa kyseistä ravintoainetta sisältävää ruokaa. Reseptit ovat tarkoituksella perinteisiä, mikä osoittaa, että monipuolisesta, riittävästä perusruuasta on mahdollisuus saada suositeltavat määrät vitamiineja ja hivenaineita normaaliin tarpeeseen.