In English
Keittotaidon kannettava käsikirjaLudvig XV:n keittiömestari
  • Alkuteos: Dictionnaire portatif de cuisine, d'office, et de distillation
  • ISBN: 9511164333
  • Julkaisuaika: 2012
  • 380 sivua
  • Kirjastoluokka: 68.2

Tuula Rantala-Royer, Leena Järstä

Keittotaidon kannettava käsikirja

Ludvig XV:n keittiömestari

Ruokaohjeita Ranskan kuninkaan hovista 1700-luvulta.
”Vaikka ensin tuntuisi, että vastaavanlaisia kirjoja on jo yllin kyllin, tulette huomaamaan tämän
kirjan ehdottoman edun: saatte nyt kaiken tarvitsemanne tiedon. Ette tarvitse muita kirjoja
ollenkaan.”
Näin kirjoittaa Ludvig XV:n keittiömestari tässä loisteliaassa ja harvinaisessa kirja-aarteessa.
Sanakirjan muotoon koottu teos esittelee raaka-aineet ja niistä valmistettavat ruoat
aakkosjärjestyksessä. Se sisältää hauskoja kuriositeetteja, erikoisia raaka-aineita vasikanaivoista
lehmän utareisiin, ylenpalttisia ohjeita kuninkaallisille päivällisille, mutta myös runsaasti
kokeilemisen arvoisia reseptejä nykypäivän kotikokeille.
Oman aikansa tietämystä edustaa ”Tohtorin sana”, jossa lääkäri esittää näkemyksensä
raaka-aineiden terveellisyydestä ja niiden sopivuudesta kullekin luonteenlaadulle.